NATUURLIJKE VENTILATIE

Voordelen en nadelen van een natuurlijke ventilatie.Voordelen

Dit ventilatiesysteem is de goedkoopste manier om de woning te verluchten.

Er moeten enkel toevoerroosters voorzien worden doorheen de woning.

De natuurlijke luchtstroom zal vervolgens verse lucht in de woning brengen.

Niet alleen de installatie van een natuurlijke ventilatie is goedkoop, ook het

verbruik van elektriciteit is afwezig dankzij de natuurlijke luchttoevoer.


Nadelen

Het grootste nadeel van dergelijke ventilatiesystemen is dat er geen regelbaarheid is wat betreft toevoer en afvoer. Alles is afhankelijk van de hoeveelheid luchtdruk en winddruk. Als er veel wind is zal de woning meer lucht aanvoeren dan nodig.

Dit is niet aangenaam om in te vertoeven en zorgt er bovendien voor dat de ruimtes sneller afkoelen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen de luchttoevoer volledig afsluiten om geen kostbare warmte verloren te laten gaan. Het directe gevolg hiervan is een slechte en ongezonde luchtregeling.


Werking natuurlijke ventilatie

Om een goede werking te garanderen is het belangrijk dat er zowel voldoende mogelijkheden zijn voor luchtaanvoer als luchtafvoer. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren op verschillende manieren:


Luchttoevoer

De lucht van buiten komt op natuurlijke wijze binnen door spleten tussen buitendeuren en ramen. Worden er nieuwe ramen geplaatst die volledig luchtdicht zijn dan kan je de ramen laten uitrusten met ventilatieroosters. Deze zijn manueel open en toe te zetten zodat je zelf de hoeveelheid verse lucht kan regelen. Ook door het plaatsen van luchtroosters kan men verse lucht op een natuurlijke wijze in de woning trekken.


Luchtafvoer

De vuile lucht wordt via verticale buizen (afvoerkanalen) afgevoerd. Hierop zit een regelbare rooster die ervoor zorgt dat natte en vervuilde lucht kan ontsnappen. Strategisch gezien plaats je de afvoerkanalen best in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer.


Conclusie

Deze manier van woningverluchting is compleet gedateerd en absoluut niet aan te raden. Het is niet alleen het meest ongelijkmatige ventilatiesysteem, maar ook de duurste als je rekening houdt met het warmteverlies in de winter. Bij nieuwbouwwoningen of grondige renovatiewerken wordt steeds aangeraden te werken met mechanische ventilatie.

 

Rekon installatietechniek BV  Timmerwerf 96 1969 NJ Heemskerk  Tel: 0251-248135   E-mail Info@rekon-bv.nl

Powered by @ Rekon webdesign

Ventilatie & schone lucht © Privacy Policy