FILTERS
Alles over WTW-filters


WTW-filters zijn de longen van uw WTW unit. De filters zorgen voor een zuivere luchtklimaat in uw woning, huis, kantoor en/of werkruimte.  De WTW-filters zuiveren de lucht in uw WTW unit. WTW-filters moeten voldoen aan EN779 EU norm om uw van zuivere lucht te garanderen. WTW-filters die voldoen aan deze norm vallen onder de klassen G3, G4, M6, en F7. Waarin  een G3 filter stof en vuil tegen houdt en een F7 filter zelfs fijnstof tegen houdt. WTW-filters zullen eens in de 3-6 maanden moeten worden vervangen om adequaat lucht te zuiveren. Daarbij kunnen filters erg voorzichtig worden gereinigd met een stofzuiger en opzetstuk, maar dit wordt niet door ons aangeraden. Bij beschadigingen werkt de filter namelijk niet optimaal meer.


Welke type WTW-filters zijn er beschikbaar voor WTW units?


Afhankelijk van uw WTW unit zijn er verschillende type WTW-filters leverbaar die worden aangeduid met verschillende luchtfilterklassen. In de WTW branche komen we de luchtfilterklassen G3, G4, M6 en F7 voor.


Weet u niet welk soort filter u moet aanschaffen? Wij van Rekon Gasservice zullen u in het kort uitleggen wat de verschillen zijn tussen de filterklassen.


G3 filter.

De G3 WTW-filter is de meest voorkomende WTW-filter en voldoet aan de EN779 normering voor luchtfilters. De luchtfilters die voldoen aan deze norm zuiveren de lucht voldoende om een goed binnenklimaat te garanderen. G3 staat voor grofstoffilter klasse 3, per klasse verschilt de stofafvangst een G3 filter vangt 80% – 90% stof af. Deze filter is een goede keuze wanneer u NIET nabij een snelweg, industriepark of dichtbevolkte stad woont en geen allergie of longaandoeningen hebt.


G4 filter.

De G4 WTW filter is een WTW filter en voldoet aan de EU norm EN779 voor luchtfilters.  De luchtfilters die voldoen aan deze norm zuiveren de lucht voldoende om een goed binnenklimaat te garanderen. Afhankelijk van de WTW unit zijn G4 filters beschikbaar. G4 staat voor grofstoffilter klasse 4, per klasse verschilt de stofafvangst een G4 filter vangt 90% – 98% stof af. Deze filter is een goede keuze wanneer u geen allergie of longaandoeningen heeft.


M6 pollenfilter.

De M6 WTW pollenfilters is een WTW filter die van fijne structuur is zodat ook pollen worden gezuiverd uit de lucht. Pollenfilters met filterklasse M6 voldoen aan de EU norm EN779 voor luchtfilters. Hierdoor bent u verzekerd van schone lucht in uw woning. Heeft u last van een pollenallergie dan is een M6 (F6) pollenfilter verstandig om te gebruiken. Niet voor iedere unit zijn pollenfilters beschikbaar, een pollenfilter is vaak ook duurder dan een doornsee G3 filter. M6 wtw filter staat voor midden klasse 6 filter, per klasse verschilt de stofafvangst. Hoe hoger de klasse des te meer afvang. De M6 pollenfilters zijn veelal uitgevoerd als harmonica of paneelfilter.


F7 WTW fijnstoffilter.

De F7 fijnstoffilter is de 'sterkste' WTW filter beschikbaar. De fijnstoffilters filteren niet alleen stof en pollen uit de lucht maar ook fijnstof zoals uitlaatgassen en rook. Deze filters zijn geschikt voor huishoudens die voor de hoogste filtratie gaan en fijnstof uit de lucht willen filtreren. Zoals huishoudens in de stad of langs de snelweg kan dit filter (goed) van toepassing zijn. De F7 wtw filter staat voor fijnstof filter klasse 7. Hoe hoger de klasse des te meer stofafvangst. Ook de F7 wtw filter voldoet aan de EU EN779 norm voor luchtfilters. Dit betekent dat de F7 filters de lucht voldoende zuiveren voor een gezond binnenklimaat.


WTW-filters reinigen.

Ten eerste raden wij het af om filters tussentijds te reinigen, doordat de kans groot is op beschadiging van de filter tijdens het reinigen. Hierdoor werkt u WTW unit niet optimaal waardoor de kwaliteit van uw leefomgeving niet gewaarborgd kan worden. Daarbij kan er zelfs stof in uw WTW unit ophopen waardoor storingen kunnen ontstaan.


Het is wel raadzaam om uw ventielen van uw ventilatie te reinigen, dit is in bijna alle gevallen vrij gemakkelijk. U trekt de ventielen met een draaiende beweging van uit uw muur of plafond. Daarna maakt u met een sopje het ventiel schoon. Ten slotte maakt u het ventiel goed droog en kan het ventiel weer terug geplaatst worden.


Wij willen u adviseren om een specialist uw WTW systeem en luchtkanalen te inspecteren en groot onderhoud te laten utivoeren om zo een optimaal leefklimaat te behouden.


WTW filters vervangen

Wij adviseren om de WTW-filters voor uw WTW unit minstens iedere 6 maanden te vervangen. Heeft u een allergie of luchtwegaandoening dan is het raadzaam de WTW-filters vaker te vervangen. Daarnaast kan uw leefomgeving ook een rol spelen zoals grotere vervuiling door het wonen in een drukke stad, nabij een snelweg of een industriepark.


Als u woning nieuw is dan raden wij u aan om het eerste jaar vaker de filters te vervangen doordat vrijkomende bouwstof de filters sneller vervuilen.


Het vervangen van WTW-filters verschilt per unit, bij de productomschrijvingen vermelden wij hoe u uw WTW-filters kunt vervangen, daarnaast hebben wij een youtube clip met een how to. Het is belangrijk dat u altijd let op hoe de filter is geplaatst in uw unit. Vele filters verschillen in filter opbouw. Een WTW-filter is vaak progressief opgebouwd van open structuur naar een dichtere structuur.
Rekon installatietechniek BV  Timmerwerf 96 1969 NJ Heemskerk  Tel: 0251-248135   E-mail Info@rekon-bv.nl

Powered by @ Rekon webdesign

Ventilatie & schone lucht © Privacy Policy